Szukaj na blogu

czwartek, 13 listopada 2014

MARGARYTKOWE BUŁKI NA JOGURCIE


Lekkie, delikatne, po prostu pyszne.
 A w głównej mierze za sprawą jogurtu, który króluje w tym przepisie. Od momentu, kiedy po raz pierwszy zobaczyłam te bułki na Margarytkowym blogu robiłam je już kilkakrotnie, bo oprócz tego, że są pyszne, nie wymagają też dużo pracy i co ważne: zawsze się udają! 
Polecam gorąco przepis wszystkim amatorom pszennych wypieków :))




Składniki: na 8 sztuk


  • 500 g mąki pszennej luksusowej typ 550 
  • 200 ml jogurtu naturalnego (u mnie grecki)
  • 100 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1  łyżeczka płynnego miodu albo cukru
  • 1  łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju 

Wykonanie:

Do ciepłej wody dodać 2 łyżki jogurtu, miód albo cukier, pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.
Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i wymieszać, dodać rozkłócone jajko, olej, resztę jogurtu oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ja wyrabiałam przy użyciu miksera). Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut - do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, krótko wyrobić. Uformować wałek o długości około 60 cm , lekko spłaszczyć, tak aby szerokość miała około 8 cm. Ciasto obsypać mąką i pokroić ostrym nożem na 8 – 10  kawałków.Następnie przełożyć bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni, wstawić blachę z bułkami i piec około 15 minut do zrumienienia. 


Są pyszne nawet z samym, świeżym masłem ...









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF