Warzywny sosik, z dużą ilością papryki, cebuli, pieczarek oraz pikantnym chorizo wspaniale komponuje się z delikatnym filetem z kurczaka.
To połączenie to strzał w 10-tkę - przynajmniej dla naszych kubków smakowych ;-))
- 2 piersi z kurczaka
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 200g pieczarek
- 1 krótka laska kiełbasy chorizo (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik)
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- słodka i ostra papryka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy
- łyżka mąki
- łyżka śmietany 18%
Z każdej piersi odcinamy tzw.filecik i kroimy ją wzdłuż na 2 cienkie filety. Każdy kawałek solimy, pieprzymy, posypujemy obiema paprykami. Wkładamy do lodówki, na czas przygotowywania składników do sosu. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w paski, chorizo w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni olej. Podsmażamy na nim z obu stron filety z kurczaka. Kiedy się zrumienią, przekładamy je na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę - na końcu pieczarki. Na podsmażonych warzywach układamy filety, całość zalewamy wodą (ok 2 szkl.) dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy (do smaku) i dusimy ok 30 minut. Na koniec doprawiamy wg uznania solą, pieprzem i szczyptą cukru. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, a takiego nie lubimy zaciągamy go łyżką mąki rozrobioną w wodzie. Jeśli wolimy rzadkie sosy, tą czynność pomijamy. Uwieńczeniem będzie łyżka śmietany (u mnie ukwaszonej) i posiekany koperek.