Bo któż ich nie lubi! 😍 No nie da się 😎😅 Bo knoppersy są poprostu pyszne. Dziś zapraszam na domową wersję tych smacznych wafelków 👍😍
Składniki na masę czekoladowo-orzechową:
- 150 g kremu czekoladowo/ orzechowego
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 125 g miękkiego masła
- 100 g orzechów laskowych obranych
- Orzechy laskowe drobno siekamy. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy kakao, krem czekoladowo-orzechowy i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej
- masy. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy ponownie.
Składniki na masę mleczną:- 125 g masła
- 1/2 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka w proszku
- Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i masło. Podgrzewamy, aż produkty się
- rozpuszczą. Lekko studzimy, po czym wsypujemy 2 szklanki mleka w proszku. Mieszamy. Ja
- mieszałam łyżką do połączenia, a następnie masę zblendowałam, żeby uzyskać gładką i kremową
- konsystencję.
- Dodatkowo:
3 suche duże wafle
- Wykonanie:
- Na pierwszy blat wafla wykładamy masę orzechową, równo ją rozsmarowujemy,
- przykrywamy kolejnym waflem, lekko go dociskamy. Następnie wykładamy masę
- mleczną, rozsmarowujemy i kładziemy następny wafel. Całość obciążamy deską do
- krojenia (ja dodatkową położyłam na nią dosyć ciężki garnek).Wafle chłodzimy w lodówce
- około 2 godzin.
- Składniki na polewę:
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki śmietanki 30%
- posiekane orzechy do posypania
- Przygotowanie polewy:
- Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka z podgrzaną śmietanką.
- Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej polewy.
- Polewę mieszamy i wylewamy na wafel, posypujemy orzechami i ponownie
- chłodzimy.
Ciastka kroimy na dowolne kawałki strym nożem.