Schab to bardzo wdzięczne mięso, do obróbki kulinarnej, bo można z niego wyczarowywać różne smakołyki w dość krótkim czasie.
Oprócz tradycyjnych schabowych często przygotowuję ze schabu roladki zmieniając tylko ich nadzienie. Tym razem było szybko, ale bardzo smacznie - do środka rolad włożyłam białą kiełbasę.
Mięso fajnie przeszło jej aromatem.
Przygotowując to danie pamiętajmy, aby biała kiełbasa była dobrej jakości.
W tej potrawie jest to gwarancją smaku.
Składniki:
- 6 plastrów schabu bez kości
- 3 białe sparzone kiełbasy
- 6 cienkich plastrów boczku
- sól
- pieprz
- musztarda
- majeranek
- ostra papryka
- 1 cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kilka suszonych grzybów (do sosu)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- mąka
- olej/smalec
Wykonanie:
Każdy plaster schabu cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej strony. Z jednej strony smarujemy każdy plaster musztardą (u mnie chrzanowa) i kładziemy plaster boczku i po połowie białej kiełbaski. Zakładamy boki mięsa do środka i zwijamy w roladkę . Obwiązujemy nitką bądź spinamy wykałaczką. Na patelnię wlewamy olej/smalec, dobrze rozgrzewamy i obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony. Gdy roladki są dobrze obsmażone wrzucamy posiekaną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, kilka pokruszonych suszonych grzybów i zalewamy całość wodą (albo bulionem) tak, aby rolady były przykryte. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Na koniec dodaję też trochę koncentratu pomidorowego dla smaku. Nastepnie zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub jak u mnie z kopytkami.