Szukaj na blogu

czwartek, 16 stycznia 2025

DUSZONE ROLADKI ZE SCHABU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Schab to bardzo wdzięczne mięso, do obróbki kulinarnej, bo można z niego wyczarowywać różne smakołyki w dość krótkim czasie. 
Oprócz tradycyjnych schabowych często przygotowuję ze schabu roladki zmieniając tylko ich nadzienie. Tym razem było szybko, ale bardzo smacznie - do środka rolad włożyłam białą kiełbasę.
Mięso fajnie przeszło jej aromatem. 
Przygotowując to danie pamiętajmy, aby biała kiełbasa była dobrej jakości. 
W tej potrawie jest to gwarancją smaku. 



Składniki:
  • 6 plastrów schabu bez kości
  • 3 białe sparzone kiełbasy
  • 6 cienkich plastrów boczku 
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • majeranek
  • ostra papryka
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kilka suszonych grzybów (do sosu)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • olej/smalec
Wykonanie:

Każdy plaster schabu cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej strony. Z jednej strony smarujemy każdy plaster musztardą (u mnie chrzanowa) i  kładziemy plaster boczku  i po połowie białej kiełbaski. Zakładamy boki mięsa do środka i zwijamy w roladkę . Obwiązujemy nitką bądź spinamy wykałaczką. Na patelnię wlewamy olej/smalec, dobrze rozgrzewamy i obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony. Gdy roladki są dobrze obsmażone wrzucamy posiekaną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, kilka pokruszonych suszonych grzybów i zalewamy całość wodą (albo bulionem) tak, aby rolady były przykryte. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Na koniec dodaję też trochę koncentratu pomidorowego dla smaku. Nastepnie zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub jak u mnie z kopytkami. 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF