Składniki:
- ok 500 g schabu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek pora
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- bulion/woda
- 1 łyżka mąki - do zaciągnięcia sosu
- śmietana 18%
- posiekany koperek
- olej - do smażenia
Schab pokroić w plastry.
Posypać solą, pieprzem i obsmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojonego drobno pora, cebulę, startą marchewkę i pietruszkę. Przełożyć plastry schabu, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Zalać bulionem lub wodą. Dusić do miękkości mięsa.
Gdy mięso będzie miękkie zagęścić sos mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Zagotować, dodać zahartowaną śmietanę i posiekany koperek.
Posypać solą, pieprzem i obsmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojonego drobno pora, cebulę, startą marchewkę i pietruszkę. Przełożyć plastry schabu, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Zalać bulionem lub wodą. Dusić do miękkości mięsa.
Gdy mięso będzie miękkie zagęścić sos mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Zagotować, dodać zahartowaną śmietanę i posiekany koperek.