Szukaj na blogu

poniedziałek, 1 sierpnia 2016

FASOLKA SZPARAGOWA Z KIEŁBASĄ


Dużo czytałam ostatnio o  zaletach fasolki szparagowej i dowiedziałam się, że jest niesamowicie zdrowa! Jest to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, bo zawiera dużo błonnika i cennych minerałów. No i do tego jest pyszna - szczególnie ta żółta. Wg mnie ani mrożona, ani zaprawiona w słoiku nie smakuje już potem tak wspaniale jak ta lipcowo/sierpniowa - młoda i świeża. 
Sezon na fasolkę szparagową mamy w pełni. 
Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić. Najczęściej jemy ją z z masłem i bułką tartą, tak tradycyjnie, albo na ciepło - z groszkiem i marchewką.
Dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbasą i koperkiem.
 Zachęcam do zrobienia!  
Prosto, szybko i smacznie 😎



Potrzebujemy:

  • 1kg fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 2 dowolne kiełbasy (u mnie z szynki)
  • koperek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:


Fasolkę myjemy, obieramy końcówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka, ale nie mocno rozgotowana. Po ugotowaniu odcedzamy, czekamy jak przestygnie i kroimy na mniejsze kawałki. Na odrobinie oleju smażymy pokrojoną cebulę i  plasterki kiełbasy. Dodajemy wczesniej pokrojoną fasolkę, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem. Chwilę całość podsmażamy, aby smaki wzajemnie przeszły. Posypujemy koperkiem i... wcinamy. Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF