Halloumi to rodzaj cypryjskiego sera. Kto jeszcze go nie próbował - polecam gorąco! Jest bardzo smaczny, nie tłusty, o zwartej konsystencji i lekko słonym smaku. Fajnie nadaje się do smażenia i grillowania, ale sprawdza się także jako dodatek do sałatek. U mnie dziś w trochę bardziej kalorycznej wersji, a mianowicie panierowany. Powiem Wam, że nie mogliśmy się najeść ...
Taki ciepły, prosto z patelni jest przepyszny!
Składniki:
- kostka sera hallumi (250 g)
- 2 jajka
- słodka i ostra papryka
- bułka tarta
- olej
Wykonanie:
Ser kroimy na podłużne słupki. W miseczce roztrzepujemy 2 jajka razem ze słodką i ostrą paprykę. Słupki sera maczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Bułkę tartą delikatnie dociskamy do sera. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.