Pyszne, aromatyczne smarowidło do chleba. Mięsne ... mało w nim smalcu, a dużo mięcha 😎 Jeśli lubimy więcej smalcu w takich smarowidłach, zwiększmy poprostu ilość słoniny.
Kroma domowego chleba z takim mięsnym smalcem i ogórkiem zapewni nam energii na długie godziny 😉
Składniki:
- 1/2 kg karkowki
- 1/2 kg wędzonego boczku
- 1/2 kg słoniny
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka i ostra papryka
Karkówkę, boczek i słoninę mielimy przez maszynkę. Przekładamy do garnka. Topimy na małym ogniu około 3h, mieszając od czasu do czasu. Możemy podlać odrobiną wody, gdyby zaczęło nam się "przyklejać" do dna. Na koniec dodajemy dowolne przyprawy. Ja nie dodaję do takiego smarowidła cebuli, gdyż dodanie jej skraca nam ewentualny czas przechowywania (szybciej pleśnieje).
Otrzymane smarowidło przelewamy do miseczek lub słoiczków i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.