Pyszny i wilgotny.
Sprężysty miąższ i chrupiąca skórka.
Zrównoważony i delikatny smak.
Zasmakował mi od pierwszej kromki :))
Przepis z książki "Pieczenie chleba".
Przepis z książki "Pieczenie chleba".
Składniki na zaczyn:
- 130 g mąki orkiszowej
- 100 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka drożdży instant (suszonych)
Zaczyn przygotowujemy sobie poprzedniego dnia wieczorem. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić w miseczce na ok. 8 godzin (do następnego dnia) w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny).
- 500 g mąki orkiszowej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki drożdży instant (suszonych)
- ok. 300 ml ciepłej wody
- wyrośnięty zaczyn
W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ręcznie lub przy użyciu haka miksera). Kiedy ciasto jest dokłądnie wyrobione przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1.5h w ciepłe miejsce. W chłodne dni używam do tego celu minimalnie rozgrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na blat kuchenny, ponownie wyrabiamy (gdyby się kleiło można lekko podsypać mąką) i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 1h.
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st na 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190st i pieczemy kolejne 15 minut.
Po wyjęciu studzimy na kratce.