Szukaj na blogu

środa, 2 marca 2016

CHLEB ORKISZOWY NA ZACZYNIE DROŻDŻOWYM

Pyszny i  wilgotny. 
Sprężysty miąższ i chrupiąca skórka. 
Zrównoważony i delikatny smak. 
Zasmakował mi od pierwszej kromki :))
Przepis z książki "Pieczenie chleba".



Składniki na zaczyn:

  • 130 g mąki orkiszowej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant (suszonych)

Zaczyn przygotowujemy sobie poprzedniego dnia wieczorem. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć talerzykiem i  odstawić w miseczce na ok. 8 godzin (do następnego dnia) w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny).


Składniki na ciasto chlebowe: (na  keksówkę 31cmx11cm)

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży instant (suszonych)
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • wyrośnięty zaczyn


Wykonanie: 


W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ręcznie lub przy użyciu haka miksera). Kiedy ciasto jest dokłądnie wyrobione przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1.5h w ciepłe miejsce. W chłodne dni używam do tego celu minimalnie rozgrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na blat kuchenny, ponownie wyrabiamy (gdyby się kleiło można lekko podsypać mąką) i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 1h.
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st na 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190st i pieczemy kolejne 15 minut.
Po wyjęciu studzimy na kratce.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF