Szukaj na blogu

wtorek, 1 lutego 2022

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Nazwa potrawy może jest trochę myląca, bo nie oznacza wcale chińskiego sposobu przyrządzania mięsa, a jedynie użycie gotowej mieszanki chińskiej 😅 Danie proste, w sumie szybkie do przyrządzenia i baaardzo smaczne. Pasuje z ryżem, ale ja podałam je z moim ukochanym kuskusem perłowym, który lubię zdecydowanie bardziej niż ryż. Do przyrządzenia użyłam piękny kawałek chudej szynki wieprzowej, ale możemy zastapić ją także schabem czy np polędwiczką.

 

Składniki: 
  • ok 600 g szynki wieprzowej
  • 2 op mieszanki mrożonej chińskiej 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru (ja pominełam, bo nie lubię)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • ostra papryka
  • olej do smażenia
  • bulion lub woda do podlania

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy wieprzowinę pokrojoną w paski. Starty czosnej i imbir. Podsmażamy całość do lekkiego zrumienienia mięsa, a następnie zmniejszamy gaz, solimy, pieprzymy, dodajemy ostrej, sproszkowanej papryki i mieszankę chińską. Całość mieszamy, podlewamy niewielką ilością bulionu lub wody, dodajemy sos sojowy i dusimy całość do miękkości mięsa. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF