Nazwa potrawy może jest trochę myląca, bo nie oznacza wcale chińskiego sposobu przyrządzania mięsa, a jedynie użycie gotowej mieszanki chińskiej 😅 Danie proste, w sumie szybkie do przyrządzenia i baaardzo smaczne. Pasuje z ryżem, ale ja podałam je z moim ukochanym kuskusem perłowym, który lubię zdecydowanie bardziej niż ryż. Do przyrządzenia użyłam piękny kawałek chudej szynki wieprzowej, ale możemy zastapić ją także schabem czy np polędwiczką.
Składniki:
- ok 600 g szynki wieprzowej
- 2 op mieszanki mrożonej chińskiej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kawałek imbiru (ja pominełam, bo nie lubię)
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz czarny
- ostra papryka
- olej do smażenia
- bulion lub woda do podlania
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy wieprzowinę pokrojoną w paski. Starty czosnej i imbir. Podsmażamy całość do lekkiego zrumienienia mięsa, a następnie zmniejszamy gaz, solimy, pieprzymy, dodajemy ostrej, sproszkowanej papryki i mieszankę chińską. Całość mieszamy, podlewamy niewielką ilością bulionu lub wody, dodajemy sos sojowy i dusimy całość do miękkości mięsa.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy wieprzowinę pokrojoną w paski. Starty czosnej i imbir. Podsmażamy całość do lekkiego zrumienienia mięsa, a następnie zmniejszamy gaz, solimy, pieprzymy, dodajemy ostrej, sproszkowanej papryki i mieszankę chińską. Całość mieszamy, podlewamy niewielką ilością bulionu lub wody, dodajemy sos sojowy i dusimy całość do miękkości mięsa.