Dziś zapraszam do kuchni brytyjskiej 😎 Scotch eggs czyli jajka po szkocku, to nic innego jak ugotowane jajko otulone warstwą mielonego mięsa. W oryginalnej wersji Anglicy do owinięcia jajek używają zazwyczaj mięsa z surowych, angielskich kiełbasek. Oczywiście moja wersja jest bardzo spolszczona 😉, ponieważ nie jestem amatorką wspomnianych kiełbasek. Użyłam mielonego mięsa z łopatki, a zamiast jajek kurzych - przepiórcze. Jajka po szkocku możemy jeść jako danie obiadowe, z ziemniakami i jakimś warzywnym dodatkiem, albo na zimno w formie przystawki np z sosem czosnkowym. Obie wersje są smaczne. Jeśli będziecie robić jajka po szkocku z jajek kurzych pamiętajcie, aby jajka były jak najmniejsze.
Składniki:(na 15 szt)
- 12 jajek przepiórczych (lub zamiennie małych kurzych)
- 600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- granulowany czosnek
- łyżeczka musztardy
- majeranek
- 1 cebula okrojona i przesmażona na maśle
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Jajka gotujemy na półtwardo. (Oczywiście przepiórcze zawsze gotuję na twardo, ze względu na maleńki rozmiar nie udało mi się jeszcze ugotować ich na miękko 😉) Studzimy, obieramy. Mięso mielone mieszamy w misce z przyprawami, jajkiem, przesmażoną cebulą (dodaję ją do mięsa wraz z masłem, na którym się smażyła). Dokładnie wyrabiamy gładką masę. Na lekko zwilżonej dłoni układamy łyżkę mięsa mielonego, na to układamy jajko. Formujemy kulkę mięsną, dokładnie oblepiając jajko mięsem. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju ze wszystkich stron do zrumienienia.