Szukaj na blogu

sobota, 29 czerwca 2024

KOTLECIKI TWAROGOWE. Z PAPRYKĄ, PIECZARKAMI I ZIELENINĄ

Dziś zapraszam na bardzo smaczne, bezmięsne kotleciki z dodatkiem twarogu. Są one fajną przekąską, ale mogą stanowić także niedrogie danie obiadowe czy przystawkę na spotkanie ze znajomymi.  My zjadaliśmy je z ogórkiem małosolnym, i sałatką z pomidorów. Smaczne są także z domowym sosem czosnkowym. 



Składniki:
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • zielenina
  • olej - do smażenia
  • bułka tarta - do panierowania

Wykonanie:


Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone w kostkę papryki i pokrojone drobno pieczarki. Przekładamy do miseczki. Studzimy. Dodajemy poduszony widelcem twaróg, mąkę, przyprawy, jajko i zieleninę. Mieszamy całość. Nabieramy łyżką masę i formujemy małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF