Pyszna, krucha szarlotka uwieńczona budyniową warstwą i maślaną kruszonką 😍
U mnie na górze ciasta wylądowała kruszonka. Ale jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę niż moja, równie dobrze możecie ominąć przygotowanie kruszonki, a kruche ciasto podzielić sobie na 2 części. Jedną wyłożyć na spód, a drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach na górze szarlotki (na budyniu). Będzie szybciej, łatwiej i równie smacznie 😉 Ciasto nie jest mocno słodkie, (łasuchom polecam polukrować lub posypać cukrem pudrem) i długo zachowuje świeżość. Cóż więcej ... polecam i tyle! 😁
Składniki: (u mnie foremka 31cm x 40cm)
Kruche ciasto:
- 1 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki krupczatki
- pół szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Wszystkie składniki zagniatamy (ja robię to najpierw przy użyciu haka miksera, a następnie wykładam ciasto na stół i zagniatam ręcznie do połączenia się składników). Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 h.
Warstwa budyniowa:
2 budynie o wadze 40 g z cukrem śmietankowe lub waniliowe gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając trochę ilość mleka: zamiast 1l użyłam 750 ml.
Warstwa z jabłek:
Użyłam słoika prażonych jabłek o pojemności 800 ml. Jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy, wsypujemy 1 galaretkę o dowolnym smaku (u mnie pomarańczowa) i 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy, podrzewamy całość 2-3 minuty i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Kruszonka: z tego przepisu
Wykonanie:
Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na 10 minut.
Kiedy nasz kruchy spód jest podpieczony wykładamy na niego przestudzone jabłka, wyrównujemy i wykładamy na nie budyń. Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagezanego do 180 st na około 45 minut.