Proste kruche ciasto z owocami + delikatna masa kokosowa .... dla mnie zestawienie idealne 👌
Niezbyt słodkie (a takie właśnie lubię najbardziej), z warstwą aromatycznych jagód (inne owoce sprawdzają się równie dobrze), proste, szybkie w przygotowaniu ... no i pyszne w smaku.
Przekonałam Was? 😉
- 1.5 szkl. mąki pszennej
- 1.5 szkl. mąki krupczatki
- 200g zimnego masła (margaryny) pokrojonego na kawałki
- 5 żółtek
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Składniki na masę kokosową:
- 5 białek
- 200g wiórków kokosowych
- 130 ml śmietany 18%
- 8 płaskich łyżek cukru
W rondelku podgrzewamy śmietanę z 6 łyżkami cukru, dodajemy kokos. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Kiedy są już ubite dodajemy po łyżce naszej masy kokosowej.
Dodatkowo:
- 3 łyżki kaszy manny
- dowolne owoce (u mnie 300g mrożonych jagód)
Wykonanie:
Wszystkie składniki przewidziane na kruche ciasto wykładamy na stolnicę (blat kuchenny) i wyrabiamy do połączenia się składników. Po dokładnym wyrobieniu ciasto dzielimy na 2 części : większą (ok. 2/3) i mniejszą (ok. 1/3). Mniejszą wkładamy do zamrażalnika (łatwiej będzie nam zetrzeć ją na tarce), a większą delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto posypujemy kaszą manną. Następnie wykładamy nasze owoce, a na nie masę kokosową. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta z zamrażalnika.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 minut.
Po upieczeniu studzimy.
Ciasto nie jest bardzo mocno słodkie, więc łasuchom proponuję udekorować je lukrem :))