Kruche, pyszne, mocno maślane.
Możemy je upiec nawet tydzień wcześniej, a potem dowolnie wypełnić czym tylko dusza (a raczej nasze apetyt) zapragnie. W sezonie letnim może to być śmietana z dowolnymi owocami, pysznie smakują z kremem czekoladowym przystrojone kandyzowanymi wiśniami, albo moja ostatnia wersja: śmietankowy budyń + kajmak. Oczywiście w kwestii wypełnienia ich pozostawiam Was całkowicie wolną rękę 👍
Składniki na babeczki : (na około 20 sztuk)
- 200 g masła (82% tłuszczu)
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej smarujemy je roztopionym masłem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 10-12 minut.
Dodatkowo u mnie:
- 1 budyń śmietankowy ugotowany na połowie przewidzianej na opakowaniu ilości mleka
- masa kajmakowa z puszki
- płatki migdałów do dekoracji
Do każdej babeczki nakładamy niewielką ilość budyniu, na budyń trochę masy kajmakowej. Posypujemy płatkami migdałów.