Szukaj na blogu

piątek, 8 kwietnia 2022

KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ. EXPRESOWE I PYSZNE.

Takie przekąski to ja lubię 😍😉 Minimum nakładu, maximum efektu. Opakowanie gotowego ciasta francuskiego (u mnie zawsze w lodówce lub zamrażarce na tzw. "czarną godzinę") +  2 surowe białe kiełbasy i przekąska gotowa. Na spotkanie ze znajomymi, ciepłą kolację czy np. jako dodatek do jakiejś lżejszej zupy. Będzie smakować. Gwarantuję! 


Składniki:
  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
  • 2 surowe białe kiełbasy
  • trochę startego sera
  • ew. do posypania sezam lub czarnuszka
  • 1 roztrzepane żółtko - do posmarowania
Wykonanie:

Kiełbasy wyciskamy z flaka na talerzyk. Rozdrabniamy widelcem. Moja miała mało majeranku, który uwielbiam, więc dodałam do niej trochę majeranku. Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy małe kwadraty. Na środek każdego nakładamy odrobinę kiełbasy. Sklejamy dwa przeciwne rogi ze sobą. Układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Każdą kopertę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy odrobiną startego sera. Wierzch możemy dodatkowo posypać sezamem lub czarnuszką. 



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 15 minut (do zezłocenia). 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF