Prosta i szybka sałatka zawierająca praktycznie tylko 2 składniki.
Bób fantastycznie komponuje się w niej z serem feta.
Ponadto bób to bomba wartości odżywczych szczególnie białka, dlatego warto go spożywać w sezonie jak najczęściej.
Bób fantastycznie komponuje się w niej z serem feta.
Ponadto bób to bomba wartości odżywczych szczególnie białka, dlatego warto go spożywać w sezonie jak najczęściej.
Składniki:
- 400g bobu świeżego lub mrożonego
- 200g sera feta
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- szczypiorek
- kilka listków mięty ogrodowej
Wykonanie:
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupinek. Ser feta kroimy w kostkę, mieszamy z bobem.Polewamy sokiem z połowy malej cytryny, oraz 2 łyżkami oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. Szatkujemy szczypiorek i kilka listków mięty. Dokładamy do sałatki, mieszamy i chłodzimy w lodówce.