Pyszna, klasyczna potrawa znana chyba praktycznie w każdym domu.
Lekko słone matiasy bardzo fajnie komponują się z pomidorową
słodko-kwaśną zalewą. Dodatkowo smak potrawy wzbogacają
konserwowe ogórki i papryka.
Wygodą jest fakt, że takie śledzie możemy zrobić kilka,
a nawet kilkanaście dni przed planowaną imprezą,
bo im dłużej postoją w lodówce,
tym ich smak jest głębszy 😍
Lekko słone matiasy bardzo fajnie komponują się z pomidorową
słodko-kwaśną zalewą. Dodatkowo smak potrawy wzbogacają
konserwowe ogórki i papryka.
Wygodą jest fakt, że takie śledzie możemy zrobić kilka,
a nawet kilkanaście dni przed planowaną imprezą,
bo im dłużej postoją w lodówce,
tym ich smak jest głębszy 😍
- 800 g matiasów
- 3 cebule
- 4 ogórki korniszony
- 3-4 płaty czerwonej papryki konserwowej
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Zalewa: (aby zalewa porządnie przykryła śledzie, ja podwoiłam ilość wszystkich składników)
- 1 szkl wody
- 1/4 szkl oleju
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól do smaku
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
Śledzie moczymy (aby pozbyć się nadmiaru soli) w wodzie lub mleku ok 2-3h. Po wymoczeniu kroimy w kawałki ok 2cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia ,po czym dodajemy po kolei wszystkie składniki zalewy, mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki korniszony i konserwową paprykę. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do lodówki. Mogą tam spokojnie stać nawet kilkanaście dni.