Szukaj na blogu

środa, 20 marca 2013

TRADYCYJNA PASTA JAJECZNA

Uwielbiam wszystko co można zrobić z jajek :)
 Dziś postanowiłam zrobić na kolację pastę jajeczną... taką najprostszą, bez wszelakich udziwnień :)
Będzie jak znalazł do chrupkiego pieczywa...






Składniki:

  • 4 ugotowane jajka
  • łyżeczka majonezu
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek




Wykonanie:

Ugotowane jajka podusiłam widelcem, dodałam wszystkie podane składniki i wymieszałam. Chłodziłam w lodówce do wieczora, po czym zjadłam z apetytem na kolację :)

EKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

Postanowiłam upiec eklerki :) po raz drugi w życiu :) mimo, że ciasto parzone, jest banalnie proste - mój "pierwszy raz" zaliczam do niezbyt udanych. No, a że ten "pierwszy raz" był baaardzo dawno temu i trauma nieudanych eklerków poszła w zapomnienie, dziś było drugie podejście. Zdecydowanie lepsze od poprzedniego, chociaż to wciąż jeszcze nie jest szczyt marzeń... ale ... trening czyni mistrza, tak więc na pewno będzie i podejście trzecie.
Myślę, że powinnam zwiększyć temperaturę pieczenia, żeby jeszcze lepiej je wysuszyć. No i koniecznie muszę zaopatrzyć się w porządny rękaw piekarniczy. Wyciskanie dość ciężkiego ciasta przy użyciu woreczka foliowego - nie bardzo zdawało egzamin...

Składniki:
  •  szklanka wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4  jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
W rondelku zagotować wodę z masłem, solą i cukrem. Na wrzącą wodę wsypywać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy jest lśniące i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po wystygnięciu dodawać kolejno po 1 jajku i ucierać mikserem  lub drewnianą łyżką.
Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,  formując podłużne eklerki, bądź okrągłe ptysie, zachowując odpowiedni odstęp (nasze eklerki będą rosły podczas pieczenia).
Piec w temperaturze 175ºC przez 20 - 30 minut (ja piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną. 
U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy.
Na krem:

  • 400 ml mleka
  • 1 budyń na 0.5 l mleka
  • cukier wg zaleceń na opakowaniu budyniu
  • łyżeczka cukru waniliowego lub świeża wanilia
  • 100 g miękkiego masła
Budyń gotujemy wg przepisu. Studzimy. Masło (temp.pokojowa) miksujemy dodająć po łyżce wystudzonego budyniu.
Po otrzymaniu gładkiego kremu, chłodzimy go w lodówce ok 2h, po czym napełniamy nim nasze eklerki.



ŁAZANKI Z KAPUSTĄ

Przepisów na łazanki jest bardzo wiele... są łazanki z białą kapustą, kiszoną,ba - nawet z papryką! Ja gotuję zawsze łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i pieczarkami - nie mam pojęcia czy jest to "poprawny" przepis... po prostu tak lubimy i taki smak mi odpowiada.
Jeśli mają być daniem wigilijnym, pomijam boczek :) Jak post - to post :))


Tak więc wykorzystuję:

  • opakowanie makaronu łazanki
  • 70 kg kiszonej kapusty
  • 30 dkg boczku
  • 50 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Makaron gotuję. W osobnym garnku gotuję poszatkowaną wcześniej  kiszoną kapustę z dodatkiem liścia laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Na patelni podmażam pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony boczek, na końcu dorzucam pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażę kilka minut. Ugotowany makaron odcedzam, odcedzam także ugotowaną kapustę kiszoną. Teraz wystaczy połączyć wszystkie nasze składniki: makaron, kapustę i zawartość patelni czyli boczek z pieczarkami. Doprawiamy wg uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF