Szukaj na blogu

piątek, 13 września 2024

CYTRYNOWE MINI DESERKI

Dziś zapraszam miłośników cytrynowych smaków 😋 na pyszne mini deserki.



Składniki na warstwę budyniową:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
  • kilka zbożowych ciastek z czekoladą, pokruszonych drobno
  • garść borówek
Wykonanie:

Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do gorącego wsypujemy 1 galaretkę cytrynową (proszek). Mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki. Lekko przestudzony budyń wykładamy na pokruszone ciasteczka., na których układamy wcześniej borówki.

Składniki na warstwę stracciatella:

  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% mocno schłodzonej
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wody
  • 50 g czekoladowej posypki lub gorzkiej czekolady startej na tarce.
Wykonanie:


Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. 
Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy wystudzoną galaretkę. Całość mieszamy. Do masy dodajemy czekoladową posypkę. Otrzymaną masę wykładamy na wystudzony budyń. Całość chłodzimy w lodówce. Dekorujemy dowolnie. 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF