Zazwyczaj z kapusta kiszoną łączymy bardziej karkówkę niż schab. A szkoda. Bo schab w zestawieniu z dobrą kiszoną kapusta to według mnie strzał w smakową 10-tkę 💪 Pyszne, mięciutkie chude mięsko na pierzynce z kapusty kiszonej z dodatkiem cebulki i boczki robi się szybko i fajnie smakuje 😍 Polecam gorąco!
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula
- kawałek boczku (można pominąć)
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- olej
Wykonanie:
Schab kroimy na ok. 1cm plastry. Każdy plaster (nie rozbity) solimy, pieprzymy, obsypujemy paprykami i majerankiem. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju i przekładamy na talerz.
Ta tym samym tłuszczu smażymy chwilę pokrojoną cebulę, oraz pokrojony boczek. Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz (do smaku) i zalewamy wodą (lub bulionem jeśli mamy) tak, aby przykryła kapustę. Mieszamy delikatnie i dusimy całość około 15 minut. Następnie połowę kapusty przekładamy na spód naczynia żaroodpornego. Na nią wykładamy podsmażony schab, który przykrywamy resztą kapusty.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.