Botwinka - zupa zwiastująca nadejście lata ... My - jej miłośnicy, gotujemy ją praktycznie od wiosny do późnego lata! Uwielbiam jej delikatność, a ta, ugotowana na cielęcinie ma przepyszny smak i aromat. U progu lata jemy ją dość często, bo później liście buraków są już zbyt duże i grube, tracą także swój smak i delikatność.
Dziś moja ulubiona wersja: gęsta od warzyw, z odrobiną śmietany i osobno podanymi tłuczonymi ziemniakami z cebulką lub boczkiem 😍
No i jajo 🤣
U mnie element obowiązkowy botwinki.
Dziś moja ulubiona wersja: gęsta od warzyw, z odrobiną śmietany i osobno podanymi tłuczonymi ziemniakami z cebulką lub boczkiem 😍
No i jajo 🤣
U mnie element obowiązkowy botwinki.
- ok 300 g cielęciny z kością
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 marchewka
- pęczek botwinki wraz z buraczkami
- sok z cytryny
- śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml koncentratu z buraków
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koperek do dekoracji
Wykonanie:
Mięso włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj wywar do miękkości mięsa. Gotowy przecedź przez sito, a mięso pokrój.
Marchew, seler i pietruszkę obierz, pokrój dowolnie.
Mięso włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj wywar do miękkości mięsa. Gotowy przecedź przez sito, a mięso pokrój.
Marchew, seler i pietruszkę obierz, pokrój dowolnie.
Umyte wcześniej łodygi i buraczki (obrane) drobno pokrój. Wszystkie warzywa włóż do wywaru. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj koncentrat buraczany, sok z cytryny (do smaku), sól, pieprz, ew. szczyptę cukru.
Dopraw śmietaną wcześniej zahartowaną odrobiną zupy.
Do ugotowanej zupy wrzuć pokrojone wcześniej mięso. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.
Dopraw śmietaną wcześniej zahartowaną odrobiną zupy.
Do ugotowanej zupy wrzuć pokrojone wcześniej mięso. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.