Kiełbaski w sosie pomidorowym ... to chyba kolejne danie PRL-u i wspomnienie dzieciństwa 😀 Coś na smak kiełbasek kotlińskich z puszki, które jako dziecko uwielbiałam 😍 Danie mega proste, mega szybkie i bardzo smaczne. Ja wykorzystałam tu kiełbaski z szynki (ogólnie dostępne, o dobrym składzie), ale możemy wykorzystać parówki czy inną dobrą kiełbaskę. Zależy wszystko od tego co uda nam się kupić, i co lubimy. Serwowania takiego dania to kolejna dowolność 😎 My jedliśmy z bagietką, ale jeśli lubicie makaron, ryż czy ziemniaki - też będzie pasować 😉
Składniki:
- 300 g kiełbasek z szynki
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej
- passata pomidorowa (u mnie ok 600 ml)
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- koperek
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dorzucamy pokrojone pieczarki, a następnie pokrojone na 1 cm kawałki kiełbaski. Smażymy mieszając, aby kiełbaski ładnie się przyrumieniły. Następnie dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy i zalewamy całość pomidorową passatą. Dusimy na małym ogniu od 15 minut, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec możemy dodać 2-3 łyżki śmietany, jeśli lubimy ładodniejsze smaki. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Podanemy z chrupiącą bagietką, lub jak lubimy z makaronem czy ziemniakami.