Szukaj na blogu

środa, 7 września 2016

CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ. PRZEPIS Z KUCHNI POLSKIEJ


                     Uwielbiam ciastka kręcone przez maszynkę. 
Kruche, mocno maślane, przywołują wspomnienia z dzieciństwa ...
Na blogu mam już przepis na ciastka przez  maszynkę mojej Mamy, a tym razem sięgnęłam po stary przepis z Kuchni Polskiej.
Oba przepisy są bardzo zbliżone zarówno w składnikach, jak i w smaku, dlatego trudno mi ocenić, które są lepsze.
Ciastka można wzbogacić np. o kakao, zmielone orzechy czy mak, ale ja nie ukrywam, że kocham tę najprostszą, tradycyjną wersję.
Jeśli nie posiadacie przystawki na maszynkę do ciastek, to spokojnie możecie ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami dowolne kształty.
Zaręczam, że i tak będą pyszne!!!
                    

Składniki: (na 3 blachy ciasteczek)
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła o temp. pokojowej 
  • 2 łyżki  kwaśnej śmietany 
  • 120 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cukier wanilinowy
Wykonanie: 


Wszystkie składniki połączyć, można to zrobić mikserem przy użyciu haka. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. 
Do maszynki założyć końcówkę do ciastek, wkładać partiami schłodzone ciasto. Równie dobrze możemy rozwałkować ciasto na stole i wycinać ozdobnymi foremkami małe ciasteczka. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 10-12 min. (do delikatnego zezłocenia się).




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF