Można je jeść na śniadanie albo jako słodką przekąskę. Powinny smakować szczególnie naszym milusińskim, bo z dodatkiem słodkiego truskawkowego dżemu są pyszne. Przepis jest prosty, a ich przygotowanie zajmie nam zaledwie kilkanaście minut.
Składniki:
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki zmielonego twarogu
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka śmietany 18%
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania lub dżem
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, sól, po jednym żółtku i ubijamy dalej. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie i dodajemy twaróg, śmietanę oraz rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem na sicie). Całość jeszcze raz mieszamy. Kładziemy łyżką porcjami na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy dżemem wg uznania. Najlepiej jeść ciepłe, po wystygnięciu nie są już takie puszyste.