Kto jeszcze nie robił tego pysznego bigosu koniecznie musi wypróbować przepis 😃 Szybki bigos z cukinii, jest taką letnią i lżejszą alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą, mięsem i bardziej tłustą kiełbasą.
- 3-4 średnie cukinie
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 200-300 g kurek lub pieczarek (jeśli nie lubimy pomijamy grzyby)
- 2-3 pętka dowolnej chudej kiełbasy (u mnie z piersi kurczaka)
- koncentrat pomidorowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- słodka papryka
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- olej lub smalec do smażenia
Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i ew. usuwamy pestki, a następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odciskamy mocno z nadmiaru soku. Kurki (pieczarki) czyścimy. Marchewkę ścieramy na tarce, kroimy cebulę, pieczarki (jeśli dodajemy je), kiełbasę i czosnek. Na rozgrzanym oleju (lub smalcu) w dużym garnku lub na szerokiej patelni podsmażamy cebulę, czosnek, nastepnie dodajemy kiełbasę, nasze grzyby i marchewkę. Całość mieszamy i smażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy cukinię, koncentrat i przyprawy. Mieszamy. Podlewamy całość odrobiną wody i dusimy do miękkości.