Szukaj na blogu

piątek, 9 czerwca 2017

KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM

Krokiety z kapustą i mięsem to fajny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, na które zazwyczaj (przynajmniej u mnie) nie ma zbyt wielu amatorów.  Może trochę pracochłonne, ale za to jakie smaczne! ❤ 
Zresztą zawsze możemy przygotować sobie naleśniki wcześniej, 
a wtedy do zrobienia zostanie nam tylko farsz. 
Takie krokiety podane w kubkiem czerwonego barszczu 
są istną ucztą dla podniebienia 😋



Składniki na naleśniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej)
  • 3 całe jajka
  • szczypta soli

Składniki na farsz:
  • ok 300 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • ugotowane mięso drobiowe  (u mnie przeważnie z rosołu)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Do panierowania:
  • 2 rozkłócone jajka
  • bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:

Mleko, wodę, szczyptę soli, mąkę  i jajko połączyć (można zmiksować). Odstawić na 30 minut, a następnie  smażyć cienkie placki naleśnikowe. Ja smażę na oleju smarując nim przy użyciu pędzelka patelnię. 
Kapustę pokroić, ugotować w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone drobno mięso. Wymieszać. Dodać ugotowaną kapustę. Doprawić farsz do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć farsz, rozsmarować go. Zwinąć boki, a następnie zrolować formując krokieta. Każdego krokieta zanurzamy  najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na złoty kolor.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF