Krokiety z kapustą i mięsem to fajny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, na które zazwyczaj (przynajmniej u mnie) nie ma zbyt wielu amatorów. Może trochę pracochłonne, ale za to jakie smaczne! ❤
Zresztą zawsze możemy przygotować sobie naleśniki wcześniej,
a wtedy do zrobienia zostanie nam tylko farsz.
Takie krokiety podane w kubkiem czerwonego barszczu
są istną ucztą dla podniebienia 😋
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej)
- 3 całe jajka
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- ok 300 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- ugotowane mięso drobiowe (u mnie przeważnie z rosołu)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Do panierowania:
- 2 rozkłócone jajka
- bułka tarta
Wykonanie:
Mleko, wodę, szczyptę soli, mąkę i jajko połączyć (można zmiksować). Odstawić na 30 minut, a następnie smażyć cienkie placki naleśnikowe. Ja smażę na oleju smarując nim przy użyciu pędzelka patelnię.
Kapustę pokroić, ugotować w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone drobno mięso. Wymieszać. Dodać ugotowaną kapustę. Doprawić farsz do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć farsz, rozsmarować go. Zwinąć boki, a następnie zrolować formując krokieta. Każdego krokieta zanurzamy najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na złoty kolor.