Bardzo smaczne bułki żytnie. Nie są chrupiące a bardziej mięciutkie i puszyste. Długo utrzymują świeżość, robi się je szybko i ... jeszcze szybciej zjada :))
Składniki:
- 250 g mąki żytniej razowej
- 250 g mąki pszennej
- ok 300 ml ciepłej wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- dowolne ziarna ( u mnie czarnuszka i pestki dyni)
Wykonanie:
Przygotować rozczyn: do 125 ml ciepłej wody dodać rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki pszennej. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut, aż rozczyn "ruszy" czyli wyraźnie podrośnie.
W tym czasie przesiać obie mąki i sól. Dodać oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i wodę (zużyłam niecałe 300 ml). Wyrobić ciasto. Będzie ono dość twarde, lekko zbite. Pozostawić je przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej z nich formować bułkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut, by bułki lekko się podrosły. Bułki posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Ziarenka lekko przycisnąć do ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 190st. Bułeczki piec około 25 minut, po czym wystudzić na kratce.
Przygotować rozczyn: do 125 ml ciepłej wody dodać rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki pszennej. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut, aż rozczyn "ruszy" czyli wyraźnie podrośnie.
W tym czasie przesiać obie mąki i sól. Dodać oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i wodę (zużyłam niecałe 300 ml). Wyrobić ciasto. Będzie ono dość twarde, lekko zbite. Pozostawić je przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej z nich formować bułkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut, by bułki lekko się podrosły. Bułki posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Ziarenka lekko przycisnąć do ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 190st. Bułeczki piec około 25 minut, po czym wystudzić na kratce.