Szukaj na blogu

wtorek, 18 listopada 2014

BUŁKI ŻYTNIE Z ZIARNAMI

Bardzo smaczne bułki żytnie. Nie są chrupiące a bardziej mięciutkie i puszyste. Długo utrzymują świeżość, robi się je szybko i ... jeszcze szybciej zjada :))



Składniki:
  • 250 g mąki żytniej razowej 
  • 250 g mąki pszennej
  • ok 300 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • dowolne ziarna ( u mnie czarnuszka i pestki dyni)



Wykonanie:


Przygotować rozczyn: do 125 ml ciepłej wody dodać rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki pszennej. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut, aż rozczyn "ruszy" czyli wyraźnie podrośnie.
W tym czasie przesiać obie mąki i sól. Dodać oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i  wodę (zużyłam niecałe 300 ml). Wyrobić ciasto. Będzie ono dość twarde, lekko zbite. Pozostawić je przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej z nich formować bułkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut, by bułki lekko się podrosły. Bułki posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Ziarenka lekko przycisnąć do ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 190st. Bułeczki piec około 25 minut, po czym wystudzić na kratce.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF