Bryndza to twaróg wytwarzany z mleka owiec.
To tak w wielkim skrócie o pochodzeniu sera 😉
Bryndza ma oryginalny aromat, dlatego ceniony jest przez wymagających smakoszy. To również znakomity dodatek do sosów i sałatek. A ponieważ jest serem tłustym, o konsystencji łatwo się rozpuszczającej, jest także świetnym dodatkiem do grzanek typu bruschetta. I właśnie do takich pysznych grzanek wykorzystałam ten ser.
W moich grzankach zcaliłam ostry smak bryndzy, ze słodką cebulką i dość kwaśnymi pomidorkami. I to był strzał w 10! 👍
Smaczny pomysł na przekątkę lub ciepłą kolację .
Smaczny pomysł na przekątkę lub ciepłą kolację .
- bagietkę na grzanki
- ser bryndza
- pomidorki koktajlowe
- cebulę
- oliwa
- czosnek
- bazylia
- olej
Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor. Bagietkę kroimy po skosie na kromki. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smarujemy każdą kromkę, po czym nakładamy przesmażoną na złoto cebulkę. Na nią układamy poduszoną widelcem bryndzę, a na wierzch pomidorki koktajlowe, wymieszane z bazylią.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na około 15 minut.