Puszyste, delikatne, odpowiednio słodkie :)
Z dodatkiem pysznej żurawiny i aromatem domowej skórki pomarańczowej. Drożdżowe muffiny.
Słodkie szaleństwo ... uczta dla podniebienia ...
Słodkie szaleństwo ... uczta dla podniebienia ...
Składniki: (na 10 szt.)
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 12 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 100g suszonej żurawiny
- 50 g skórki pomarańczowej
Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy całość i odstawiamy nasz rozczyn na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Żółtka rozkręcamy mikserem z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę i skórkę pomarańczową - mieszamy łyżką. Ciasto jest dość rzadkie, i takie powinno być. Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 15 minut.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.