Mało pracy, bardziej fajna zabawa gwarantuje nam pyszne domowe czekoladki. Przepis podstawowy jest prosty: rozpuszczamy w kapieli wodnej czekoladę, i napełniamy nią silikonowe foremki. A, żeby ten prosty przepis wzbogacić musimy pobudzić trochę naszą wyobraźnie 😉
Możemy więc wykorzystać wszystkie gatunki czekolady czyli: gorzką, mleczną, białą. Możemy je wymieszać z posiekanymi orzechami czy migdałami. Możemy wnętrze czekoladek napełnić kremem czekoladowym, lub tak ja tutaj galaretką. Możemy do środka włozyć orzecha laskowego lub migdała.
Jak widzicie pomysłów są ... tysiące!
Do zabawy w produkcję domowych czekoladem możemy
zaangazować dzieci, gwarantując im frajdę,
Składniki: (na 24 małe czekoladki)
- 150 g mlecznej czekolady
- 200 g białej czekolady
- dodatkowo: u mnie 3 łyżki suszonej truskawki, która jest lekko kwaskowa i wspaniale przełamała słodycz czekolad.
Wykonanie:
Każdą z czekolad łamiemy, wkładamy do osobnych miseczki i umieszczamy nad garnkiem w tzw. kąpieli wodnej. Kiedy woda w garnku zagotuje się, wyłączamy gaz i czekamy na rozpuszczenie się czekolady. Pamiętajmy tu o kilku istotnych rzeczach, a mianowicie:
- miseczka z czekoladą nie może dotykać wody, ma mieć jedynie styczność z parą wodną,
- biała czekolada rozpuszcza się trudniej niż ciemna, potrzebujemy więc na jej rozpuszczenie trochę więcej czasu,
- właściwa temperatura podgrzewania czekolady to:
- czekolada gorzka 45-50 °C
- czekolada mleczna 40-45°C
- czekolada biała 38-40 °C
Kiedy czekolada rozpuści się dodajemy do niej ulubione dodatki, mieszamy i wlewamy ją do małych silikonowych foremek. I tutaj już musi zadziałać nasza wyobraźnia. Możemy zrobić czekoladki o jednym smaku (najłatwiej) albo do każdej foremki nałożyć przy użyciu pędzelka odrobinę np. czekolady białej - schłodzić w zamrażalniku ok. 10 minut, następnie dopełnić foremki czekoladą ciemną. Uzyskamy wtedy dwusmakowe czekoladki.
W celu ostatecznego schłodzenia wstawiamy foremki do lodówki na 1h.