Klasyczny placek drożdżowy tym razem z moją ukochaną czarną porzeczką 😍 W sezomie możemy wykorzystać świeże owoce, a poza sezonem świetnie sprawdzi się tutaj mrożona porzeczka.
Polecam gorąco!
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy (16g)
- 2 jaja +2 żółtka
- 1/2 szkl. mleka
- 12.5 dkg masła (margaryny)
- skórkę otartą z 1 sparzonej cytryny
- dodatkowo u mnie garść suszonej żurawiny
- 3/4 szkl obranej czarnej porzeczki
Wykonanie:
Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę, roztopiony, ciepły tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h). Do wyrośnietego ciasta dodać żurawinę. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć obrane z szypułek i umyte owoce. Posypać wierzch kruszonką. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st.