Tym razem klasyczną zupę kalafiorową podałam z grzanką i moim ukochanym jajkiem w koszulce 😍
Rewelacyjne zestawienie smaków ....
Polecam gorąco!
Rewelacyjne zestawienie smaków ....
Polecam gorąco!
Składniki:
- 1 mały kalafior
- kawałek selera
- biała część pora
- 3 marchewki
- słodka śmietana 18%
- 4 szt udka z kurczaka
- sól
- koperek
+ grzanka chleba z jajkiem w koszulce
- Wykonanie:
- Do garnka z wodą wrzucamy umyte udka i gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane, i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora. Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, posypujemy koperkiem.
- Jajko w koszulce:
- Małe kokilki wykładamy folią spożywczą. Smarujemy ją olejem i do każdej wbijamy 1 jajko. Delikatnie solimy i pieprzymy. Folię zakręcamy dokładnie i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy 3 minuty (czas gotowania zależy od wielkości jajek). Po ugotowaniu delikatnie ściągamy folię.