Bardzo smaczna przekąska np na spotkanie ze znajomymi. To, co dodamy do rolady zależy oczywiście od naszej inwencji, i naszych ulubionych smaków. Możemy pominąć szynkę i zrobić farsz całkowicie bezmięsny, tylko warzywny.
Składniki:
- 400 g sera Gouda
- 200 g serka topionego śmietankowego o dowolnym smaku
- 100 g masła
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 250 g szynki konserwowej w kawałku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- szczypiorek, koperek lub natka
- sól
- pieprz
W garnku zagotowujemy ok 2l wody. Ser wkładamy do woreczka strunowego, szczelnie zamykamy i wkładamy do wrzątku na 30-40 min. Trzymamy go w wodzie do momentu, aż ser zrobi się cały miękki i plastyczny ok. 30 - 40 minut.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę i obie papryki kroimy również w drobną kostkę. Masło miksujemy z serkiem topionym na gładką masę, dodajemy pokrojony szczypiorek, jajka, szynkę i papryki. Doprawiamy solą i pierzem i dokładnie mieszamy. Ser żółty wyjmujemy z wody. Zdejmujemy folię, układamy go na foli spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem foli i rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm. Na rozwałkowany płat wykładamy równo farsz i zwijamy roladę. Tak przygotowaną roladę zawijamy w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.