Wielu z Was zastanawiało się pewnie niejednokrotnie nad różnicą słów: cukier waniliowy, a cukier wanilinowy.
Różnica w pisowni niewielka, ale w znaczeniu olbrzymia.
Cukier wanilinowy, który znajdziemy na sklepowych półkach to nic innego jak wanilina czyli sztucznie wytworzona substancja, która jest tańszą alternatywą naturalnej wanilii . Międzynarodowy Instytut Zdrowia wpisał wanilinę na listę związków chemicznych niebezpiecznych dla zdrowia.
Myślę, że jest to wystarczający powód to pokuszenia się o zrobienie domowymi sposobami cukru waniliowego.
Taki cukier jest bardzo prosty i szybki do zrobienia.
Jego aromat jest nieporównywalny do tego "chemicznego" ze sklepu, warto więc pokusić się o zakup lasek wanilii i zrobić sobie taki domowy.
Potrzebujemy:
- 2 laski wanilii
- drobny cukier (ok 2 szklanek)
Wykonanie:
Wanilię przecinamy wzdłuż laski. Tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka. Mieszamy z cukrem. Aby dodatkowo zaromatyzować nasz cukier zostawiamy w nim wydrążone laski wanilii. Trzymamy w zamkniętym pojemniczku (słoiku). Cukier jest gotowy po 2 tygodniach.