Szukaj na blogu

piątek, 31 stycznia 2025

DROŻDŻOWE MINI BUŁECZKI Z BUDYNIEM




Składniki: na ok 25 bułeczek 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 cukier wanilinowy o wadze 16 g.
  • szczypta soli
  • budyń ugotowany w trochę mniejszej ilości mleka niż przewiduje opakowanie - do nadzienia lub jeśli wolimy np. powidła śliwkowe
  • 1 roztrzepane jajko - do posmarowania bułeczek 
Dodatkowo na polewę:

100 g białej czekolady roztopionej w odrobinie mocno ciepłej śmietanki 30% + sproszkowany smoczy owoc (powder dragon fruit).

Wykonanie: 


Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Kiedy drożdże podrosną do zaczynu dodać resztę cukru, cukier wanilinowy, mąkę, sól, roztopione ciepłe masło, jajko oraz żółtka. Całość mieszać za pomocą robota kuchennego z hakiem, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie zagnieść i podzielić na kilka części. Każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm i wykrawać kółeczka. Do środka każdego nakładać łyżeczkę budyniu. Sklejać dokładnie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Piec przez 15 minut do lekkiego zrumienienia. Wystygnięte polukrować lub oblać polewą. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF