Uwielbiam proste ciasta z owocami ... drożdżówki, kruche, ucierane, muffinki ... grunt, żeby nie było w nich kremu, za którym najzwyczajniej nie przepadam 😕 Dlatego też na moim blogu znajdziecie sporo przepisów na te ulubionych przeze mnie ciasta 😃
Dziś zostawiam Wam Czytelnicy, kolejny prosty przepis na bardzo fajne ucierane ciasto, które możecie upiec z Waszymi ulubionymi owocami.
U mnie wybór padł na rabarbar ... kocham połączenie jego kwaśnego smaku ze słodką, maślaną kruszonką ... 😍
Ciasto nie jest suche, i długo zachowuje swoją wilgotność.
Ciasto nie jest suche, i długo zachowuje swoją wilgotność.
Składniki: (u mnie blaszka 26cmx36cm)
- 2.5 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 5 jajek
- 3/4 szkl oleju
- 1/3 szkl mleka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
- 3-4 łodygi rabarbaru lub inne sezonowe owoce
Kruszonka: przepis tutaj
- Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny, partiami olej i mleko, sól i wszystko miksujemy do połączenia się składników.
- Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzchu układamy pokrojony w ok 1 cm kawałki rabarbar. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.