Fuczki dla mnie osoby pochodzącej z Kujaw zarówno i danie i nazwa długo, długo była abstrakcją 😉 Ale po kolejnym zetknięciu się z przepisem na fuczki wiedziałam, że przyjdzie na nie czas 😀 Uwielbiam kiszoną kapustę, uwielbiam proste jedzenie, szybkie przepisy, więc przypuszczałam, że i to danie trafi w moje kubki smakowe. No i wcale się nie myliłam! Nie będę rozpisywała się tutaj o genezie tych pysznych placków. Od tego jest "wujek google" 😉 Wspomnę tylko, że fuczki to placki z kiszonej kapusty (w niektórych regionach z lekko obgotowanej, w innych z surowej). Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Danie proste, tanie, szybkie, i wierzcie mi na słowo baaardzo smaczne. Możemy je zajadać z czym tylko nasza dusza (a raczej kubki smakowe) zapragnie. Ja zaserwowałam w sosem pieczarkowym, a może bardziej z pieczarkami w śmietanie i bardzo nam ten zestaw pasował.
Składniki:
- ok 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 cebula
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól
- pieprz ziołowy
- majeranek
- olej do smażenia
Kapustę lekko odciskamy i kroimy. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę (jeśli nam się chce możemy ją podsmażyć na odrobinie masła), mleko, jajka, przyprawy i mąkę. Mieszamy całość. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładamy ciasto i smażymy z każdej strony przez ok. 3 minuty, do lekkiego zrumienienia. Podajemy dowolnie: z surówką, sosem czosnkowym, jogurtem, śmietaną albo podobnie jak ja - z sosem pieczarkowym.