Szukaj na blogu

poniedziałek, 5 czerwca 2017

CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ NA ZSIADŁYM MLEKU

Uwielbiam proste ciasta z owocami, szczególnie tymi sezonowymi 😊 
Moje dzisiejsze ciasto pewnie jest dla Was znane, bo ciasta maślance, zsiadłym mleku czy jogurcie są bardzo popularne, i chyba wszyscy chętnie je pieczemy. Ja użyłam dziś zsiadłego mleka, ale równie dobrze można użyć np. maślanki. Ważne jest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Te, które trzymamy w lodówce najlepiej wyjąć z niej poprzedniego dnia wieczorem.
Dobór owoców jest też dowolny. Ciasto pyszne jest z rabarbarem, wiśniami, jabłkami czy brzoskwiniami. U mnie dziś wersja z czarną porzeczką (niestety z kompotu), której lekka kwasowość wspaniale komponowała się ze słodką, maślaną kruszonką 😊💕



Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)

  • 400g mąki pszennej
  • 4  jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. zsiadłego mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne owoce


Kruszonka:
Przepis tutaj.


Wykonanie:

Jak przy wszystkich ucieranych ciastach z dodatkiem jogurtu, maślanki czy zsiadłego mleka istnieje żelazna zasada, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąć je w lodówki poprzedniego dnia wieczorem.
A teraz do dzieła 😊
Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą. Stopniowo dodawać olej, zsiadłe mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ubijać krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy owoce, które posypujemy wcześniej zrobioną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na około 45 minut.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF