U mnie znów coś dla miłośników karkówki 😊
Danie proste, jednogarnkowe, nie wymagające od nas długich minut stania przy kuchence. Po prostu pakujemy wszystko do jednego naczynia i zapiekamy. Potem tylko jakaś suróweczka i obiad gotowy 😉
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 5-6 ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- majeranek
- przyprawa do ziemniaków
- olej
Wykonanie:
Karkówkę kroimy na plastry. Posypujemy mieszanką przypraw, wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Ziemniaki myjemy, kroimy na plastry, posypujemy przyprawą do ziemniaków lub ulubionymi ziołami. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy plastry mięsa. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim na przemian mięso, ziemniaki i cebulę. Na patelnię po smażonym mięsie wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i wlewamy do naczynia z mięsem. Przykrywamy je i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1.15 - 1.20 h.