Pyszna drożdżówka z dodatkiem śmietany.
Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak.
Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :))
Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :))
- 550g maki
- 40g świeżych drożdży
- 200ml śmietany 18%
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 150g cukru
- 100g roztopionego masła
- szczypta soli
- Warstwa serowa:
- 3 łyżki zmielonego twarogu,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru,
- trochę cukru wanilinowego
- - wszystko połączyć
- Wykonanie:
- Mleko podgrzewamy. W letnim mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut w ciepłe miejsce. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło. Wyrabiamy przy użyciu haków. Gdy cisto będzie lśniące, a wszystkie składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy cienką warstwę serową, na nią kruszonkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na 45 minut.