Szukaj na blogu

niedziela, 17 marca 2013

POLICZKI WOŁOWE Z BOROWIKAMI

Jeszcze nie dawno, gdyby ktoś zapytał mnie co to są policzki wołowe, nie bardzo wiedziałabym co odpowiedzieć. Mieszkając w Polsce  nigdy nie przyrządzałam nic z tego gatunku mięska - ba!  nawet o nim nie słyszałam 😓 Ale wertując internet okazało się, że mogę się spokojnie rozgrzeszyć, bo policzki wołowe generalnie są mało osiągalne w zakupie. Można je nabyć jedynie u dobrego rzeźnika.
A szkoda. Bo to cudowne w smaku mięsko, odpowiednio przyrządzone, duszone w czerwonym winie jest o niebo lepsze od ... wołowiny! 👌


Składniki:
  • 2 kg policzków wołowych
  • 2 cebule
  • 100 g borowików (świeżych lub suszonych w zależności od posiadania)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • bulion wołowy
  • olej
  • sól, pieprz
  • sproszkowany czosnek lub 2-3 ząbki świeżego
  • tymianek
  • pół szklanki czerwonego wina


Wykonanie:

Policzki wołowe oczyścić z błon. Pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami obsmażać mięsko posypane sproszkowanym czosnkiem i tymiankiem. Jeśli włożymy jednocześnie zbyt dużą ilość mięsa- temperatura smażenia spadnie i mięsko nie odsmaży się tylko zacznie się gotować. Podsmażone mięso przekładamy do drugiego garnka, a na powstałym sosiku, podsmażamy cebulę, którą przekładamy wraz z sosem do naszego mięsa. Następnie wlewamy pół szklanki wina, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie,grzybki (jeśli używamy suszonych, to uprzednio namoczone) doprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu ok 3h - do miękkości mięsa- uzupełniając odparowany płyn bulionem wołowym.



SURÓWKA WIOSENNA

Składniki:

  • w małe główki sałaty baby
  • 2 jajka
  • kilka rzodkiewek
  • op.sera feta apetina z ziołami
  • pęczek szczypiorku wraz z cebulką
  • pół świeżego ogórka
  • kilka małych koktajlowych pomidorków
  • sól
  • koperek lub natka


Wykonanie:

Sałatę rwiemy na małe kawałki. Ugotowane jajka kroimy w dużą kostkę. Ser także. Ogórek i pomidor kroimy w kostkę, odrobinę solimy w celu puszczenia soków i pozostawiamy na osobnej miszeczce na ok 1/2h. Jeśli chce nam się "bawić" najlepiej usunąć jeszcze część nasienną z ogórka i pomidorka. Po tym czasie odlewamy wodę, i przekładamy do głównej miski. Mamy wtedy pewność, że nasza surówka nie podcieknie nieestetycznie wodą. Dodajemy jeszcze tylko pokrojoną rzodkiewkę,doprawiamy do smaku pieprzem, koperkiem lub sporą ilością natki i chłodzimy w lodówce ok godziny.Ponieważ apetina jest słona (jak każdy ser feta) surówki już nie solę.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF