Szukaj na blogu

poniedziałek, 4 marca 2013

GULASZ ZE SCHABU W SOSIE ŚMIETANOWYM

Lekkie danie obiadowe, które smakuje właściwie wszystkim ❤, bo któż nie lubi chudego, miękkiego mięska w pysznym śmietankowym sosie? 
Do tego dowolnie: ziemniaki lub ryż, ulubiony dodatek 
i obiadek full wypas gotowy 😉

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • śmietana 18%
  • koperek
  • sklarowane masło (bądź inny dostępny tłuszcz do smażenia)

Wykonanie:

Schab myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Kroimy w sporą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem (ja dałam ziołowy). Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na sklarowanym maśle. Dodajemy pokrojony schab, podsmażamy mięsko ze wszystkich stron. Podlewamy niewielką ilością wody, do której dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 40 min, do miękkości i odparowania większości płynu. Na zakończenie dodajemy 2 łyżki śmietanki i posypujemy obficie koperkiem.
Zjadamy z makaronem, kaszą albo tak jak na załączonym zdjęciu z ziemniaczkami oraz surówką z papryki i ogórka przepis tutaj


CHLEBEK PITA Z NADZIENIEM

Zaczęło się od tego, że z wczorajszego obiadu zostały mi 2 wielkie kotlety. Zastanawiałam się jak je wykorzystać, bo wiadomo, że odgrzewane już nie smakują. I wymyśliłam, że zrobię z nich nadzienie do chlebków pita :)





Nigdy nie piekłam chlebków pita, z prostej przyczyny: można je kupić u nas za niewielkie pieniądze w każdym markecie. 




Wykonanie:

Surówkę przepis tutaj wymieszaj z pokrojonym mięskiem, połóż na pitę, polej sosem przepis tutaj i zajadaj... ze smakiem :)



SURÓWKA DO CHLEBKA PITA

Składniki:
  • sałata lodowa
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek białej kapusty
  • pół ogórka zielonego
  • pomidor
  • por
  • koperek
  • sól
  • odrobina cukru
  • 2-3 łyżeczki oleju

Wykonanie:

Kapustę białą szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, sałatę kroimy na paski, por kroimy na półtalarki, ogórek i pomidor w kostkę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i cukrem i odstawiamy do lodówki na ok 2h.

Surówkę wykorzystuję najczęściej do chlebka pita, surówki z gyrosem, albo po prostu jako dodatek do obiadu.




MIELONE Z INDYKA

Dziś kuchnia serwowała mielone. Dla odmiany nie były to mielone wieprzowe tylko z indyka, smażone w piekarniku. Staram się jak mogę zredukować ilość kalorii i gotować zdrowo, eliminując przede wszystkim tłuszcz.

Tak więc

Użyłam:

  • 600g piersi z indyka
  • 2 małe cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina majeranku
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta


Wykonanie:

Pierś mielimy. Cebulkę kroimy drobno, przesmażamy (użyłam masła sklarowanego). Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, przesmażoną cebulkę, sól, pieprz, majeranek i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą.
Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i  pieczemy w temp. 170st ok. 40minut.

Efekt... poniżej...




a poniżej już cała "wersja" dzisiejszego obiadu, z ziemniaczanymi kulkami przepis tutaj oraz warzywną surówką przepis tutaj i pysznym sosikiem przepis tutaj








SOS MAJONEZOWO-KETCHUPOWO-CZOSNKOWY

Sosik majonezowo-ketchupowy ma wykorzystanie praktycznie do ... wszystkiego. W okresie grillowym wykorzystuję go do grillowanych mięs bądź kiełbaski, poza sezonem może być wykorzystany do surówek, sałatek czy  mięs na zimno.

Przepis jest prościutki:

Potrzebujemy:

  • majonez
  • ketchup
  • jogurt grecki
  • papryka ostra
  • ząbek czosnku


Wykonanie:

Majonez mieszamy z ketchupem, dla nadania delikatności dodaję jeszcze jogurt grecki, gdyż nie lubię ciężkich sosów na bazie samego majonezu. Po wymieszaniu dodaje posiekany drobniutko ząbek czosnku. Doprawiam całość odrobiną ostrej papryki. Mieszam i odstawiam do lodówki w celu "przegryzienia się" składników.


ZIEMNIACZANE KULECZKI

Z niedzielnego obiadu zostało mi sporo gotowanych ziemniaków. 
Ponieważ kopytka były w ub.tygodniu, postanowiłam wykorzystać je do ziemniaczanych kuleczek.


Składniki:
  • ugotowane ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • odrobina majeranku
  • bułka tarta
  • odrobina oleju

Wykonanie:

Ziemniaki utłuc, bądź przepuścić przez praskę ( ponieważ miałam je z poprzedniego dnia wcześniej podgrzałam je w mikrofali).Cebulkę przesmażyć na odrobinie oleju. Dodać do ziemniaków, wraz z mąką i jajkiem. Dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy. Zwilżonymi rękoma formować małe kulki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. 
Podawać jako przekąskę z ketchupem bądź jako dodatek obiadowy do mięska.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF