Szukaj na blogu

środa, 28 czerwca 2017

PIKANTNE UDKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA


Mięciutkie, aromatyczne mięso z kurczaka, pieczone w piekarniku ... 
niebo w gębie 💗
Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięsa, jest ono kruchutkie,
i bardzo aromatyczne.
Polecam gorąco! 



Składniki na marynatę:
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki curry (jeśli lubimy, jeśli nie - pomijamy)
  • 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam grillowej, bo lubię jej smak)
  • szczypta tymianku
  • granulowany czosnek lub 2-3 ząbki świeżego
  • majeranek
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 1/4 szkl. oleju
i oczywiście: 4-5 udek (ćwiartek, pałek) z kurczaka.

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą.

Wykonanie:

Udka myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Obtaczamy dokładnie w marynacie. Wkładamy do lodówki na 2-3  godziny albo najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki układamy na blaszce (polecam wyłożyć ją sobie folią aluminiową, co ułatwi nam później mycie 😉), i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 50 minut. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF