Szukaj na blogu

poniedziałek, 15 września 2025

CIECIERZYCA "PO BRETOŃSKU"

Staram się jak mogę przemycać do mojej kuchni jak najwięcej białka zarówno zwierzęcego jak i tego roślinnego. A wiadomo - jak białko roślinne to, przede wszystkim strączki 👍Obok popularnej fasoli i grochu gotuję też potrawy z dodatkiem soczewicy, soi czy ciecierzycy.
Ciecierzyca "po bretońsku" to moje ostatnie odkrycie 😉😍 Oczywiście napisałam w cudzysłowiu, aby nie wywołać jakiejś niepotrzebnych dyskusji typu: co ma wspólnego ciecierzyca z Bretanią 😂
Danie wyszło pyszne, gęste, syte, aromatyczne dzięki mnogości składników i przypraw.
Na pewno będę wracała do przepisu 😍👍



Na dużą porcję:
  • 2 puszki ciecierzycy o wadze 400g każda
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 szt kiełbasy (u mnie śląska)
  • ok 200 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • passata pomidorowa/przecier pomidorowy/koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • posiekana zielenina
  • olej

Wykonanie: 


Cebule kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a kiełbasę i seler naciowy - w półplasterki. Wrzucamy po kolei na gorący olej, smażymy chwilę mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Posypujemy przyprawami, zalewamy passatą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liść laurowy i dusimy na małym odniu około 15 minut. Następnie dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę. Jeszcze chwilę dusimy całość, aby smaki wzajemnie przeszły. 
Na koniec doprawiamy do smaku, posypujemy posiekaną zieleniną. Podajemy z chlebem albo z ryżem. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF