Szukaj na blogu

sobota, 30 listopada 2013

OMLET ZIEMNIACZANY

Taki pożywny ziemniaczany omlet to danie pasujące zarówno na śniadanie jak i obiad albo kolację. Wszystko zależy od naszego apetytu oraz upodobań żywieniowych. Jeden woli bardziej pożywne śniadanie, ktoś inny zadowoli się pospolitą owsianką :) 
Omlet ziemniaczany to także  fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam od obiadu.




Potrzebujemy do niego:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 3 jajka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 2 łyżki mleka
  • olej

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym podać drobno posiekany ząbek czosnku (jeśli lubimy) i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dorzucić ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki (gat.sałatkowy, nie rozlatujący się). Jajka roztrzepać w miseczce, dodać mleko, sól, pieprz, paprykę. Zalać masą jajeczną zawartość patelni. Smażyć całość do ścięcia się jajek na małym ogniu pod przykryciem.



 Po usmażeniu omlet posypać posiekaną natką pietruszki.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF