- 850 ml napoju Kubuś z truskawką
- 5 łyżek cukru
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 100 g masła
W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie. Pozostały sok wlewamy do garnuszka, dodajemy masło i cukier. Zagotowujemy. Na gotujący się sok wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy 2-3 minuty stale mieszając, aż do zgęstnienia. Ugotowany budyń lekko studzimy i wylewamy herbatniki. Wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
Warstwa truskawek z galaretką:
- ok 500 g pokrojonych na kawałki truskawek
- 2 galaretki rozpuszczone w 600 ml gorącej wody
Pokrojone truskawki wykładamy na wystudzoną truskawkową warstwę ciasta. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Warstwa pianki truskawkowej:
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 400 ml gorącej wody
- 2 galaretki truskawkowe
Galaretki umieszczamy w miseczce. Zalewamy 400 ml gorącej wody. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestygnięcia. Skondensowane mleko wlewamy do dużego naczynia i ubijamy mikserem, aż powstanie pianka (wystarczy chwila). Do powstałej pianki dodajemy tężejącą galaretkę. Ubijamy całość tylko do połączenia składników. Otrzymaną masę wylewamy na warstwę truskawek z galaretką.Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.