Szukaj na blogu

wtorek, 29 lipca 2025

TRUSKAWKOWIEC. CZYLI CIASTO POTRÓJNIE TRUSKAWKOWE

Zawsze mam problem z wymyślaniem nazw ciast 😂 Staram się nazwą nawiązywać do składników, bo to wydaje mi się w miarę logiczne. Ostatnio widziałam gdzieś ciasto o nazwie  "zbuntowana Afrodyta" 😂 I patrząc na nie, zastanawiałam się co autor miał na myśli nazywając tak, zwykłe ucierane ciasto 😎 Ale ... jego ciasto - jego prawo do nazwy. 
Moje dziesiejsze -  nawiązuje do smaku i aromatu truskawek.
Truskawkowiec to nic innego jak warstwa (dolna) budyniowa ugotowana na truskawkowym soku "Kubuś", warstwa truskawek z galaretką, i na górze truskawkowa warstwa z mleka skondensowanego i galaretek. Ciasto (a może bardziej deser? 😉) mega truskawkowe czyli dla tych, którzy uwielbiają te pyszne owoce 🍓🍓🍓
Proste do wykonania, mimo, że warstwowe, i najdłuższą czynnością jest tutaj chłodzenie w lodówce poszczególnych warstw 😆




Składniki: (foremka 24 cm x 24 cm)

ok 100-150 g maślanych herbatników, którymi wykładamy spód blaszki.

Na warstwę truskawkową:
  • 850 ml napoju Kubuś z truskawką
  • 5 łyżek cukru
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 100 g masła

W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie. Pozostały sok wlewamy do garnuszka, dodajemy masło i cukier. Zagotowujemy. Na gotujący się sok wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy 2-3 minuty stale mieszając, aż do zgęstnienia. Ugotowany budyń lekko studzimy i wylewamy herbatniki. Wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Warstwa truskawek z galaretką:

  • ok 500 g pokrojonych na kawałki truskawek
  • 2 galaretki rozpuszczone w 600 ml gorącej wody

Pokrojone truskawki wykładamy na wystudzoną truskawkową warstwę ciasta. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. 

Warstwa pianki truskawkowej:

  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 400 ml gorącej wody 
  • 2 galaretki truskawkowe 

Galaretki umieszczamy w miseczce. Zalewamy 400 ml gorącej wody. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestygnięcia. Skondensowane mleko wlewamy do dużego naczynia i ubijamy mikserem, aż powstanie pianka (wystarczy chwila). Do powstałej pianki dodajemy tężejącą galaretkę. Ubijamy całość tylko do połączenia składników. Otrzymaną masę wylewamy na warstwę truskawek z galaretką.Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF