Nie ma chyba nic lepszego niż pyszne, chrupiące zapiekanki prosto z piekarnika 😍 Nie robię ich zbyt często ... tylko dlatego, że trudno później się oprzeć, i nie sięgać po kolejną ... i kolejną 😎 Uwielbiam je generalnie z każdym dodatkiem, więc na blogu znajdziecie już sporo propozycji na pyszne domowe zapiekanki. Zapraszam!
- pieczywo (chleb tostowy, bagietka, bułka paryska itp.)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1/2 czerwonej papryki
- ok 100 g szynki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki startego drobno sera żółtego
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- zielenina: szczypiorek, koperek lub natka
Wykonanie:
Ugotowane jajka ścieramy na tarce. Papryki i szynkę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy starty ser, majonez, sól, pieprz, paprykę i posiekana zieleninę. Mieszamy. Kromki pieczywa smarujemy pastą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10-12 minut.