W ramach czyszczenia zasobów zamrażarki znalazłam zawieruszone z ub.sezonu 2 paczuszki kurek. Jedna wykorzystana została do jajecznicy, a druga powędrowała do pysznego, śmietanowego sosu.
Miejsce na nowe zapasy zrobione 😃
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- garść oczyszczonych kurek
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej
- śmietana 30%
- bulion
- koperek lub szczypiorek
Wykonanie:
Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso, dość mocno podsmażamy całość ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko się zrumieni dorzucamy kurki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie, a bulion w większości odparowany. Dodajemy wtedy śmietankę 30%, mieszamy, posypujemy koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem.