Szukaj na blogu

wtorek, 2 kwietnia 2013

POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI

Od gotowania świątecznej szynki został mi piękny, aromatyczny rosołek, który, aż prosił się, aby wykorzystać go do zupy.
Zrobiłam na nim pyszną pomidorówkę, dla odmiany z lanymi kluskami.

Przepis na zupę TUTAJ

a poniżej przepis na lane kluski :

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki


Wykonanie:


Jajka rozbijamy do miseczki. Dodajemy 4 łyżki mąki.
Mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej masy.
Jeśli będzie za gęsta dolewamy troszeczkę wody i mieszamy znów.
Masę wlewamy na gotującą się zupę. Delikatnie mieszamy.


JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ

Kruchy spód, spora ilość pysznych jabłek i kruszonka ... 
cóż chcieć więcej?


Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany ukwaszonej 18%
  • 1 łyżka cukru (do jabłek)
  • 25 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek najlepiej kwaskowych (lub słoik jabłek prażonych)
  • bułka tarta

Wykonanie:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło, cukier puder i jajko posiekać dokładnie. Następnie dodaj śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Pozostaw na dwie godziny w lodówce. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Rozgotuj je lekko z łyżką cukru. Wystudź. Połowę ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto posyp bułką tartą i ułóż na niej lekko rozgotowane jabłka. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce na oczkach. Powstanie wtedy kruszonka. Piec przez 55 minut w  piekarniku nagrzanym do 175-180st. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF