Od gotowania wielkanocnej szynki został mi piękny, aromatyczny, mocno warzywny rosołek, który, aż prosił się, aby wykorzystać go do zupy.
Zrobiłam na nim pyszną pomidorówkę, tym razem dla odmiany z lanymi kluskami.
- 1 l soku pomidorowego
- 600 ml passaty pomidorowej
- puszkę pomidorów w sosie własnym (wcześniej zblendowanych)
- bulion (u mnie rosół po gotowaniu szynki wieprzowej)
- sól, pieprz
- śmietana 18%
- koperek
Wykonanie:
Do garnka z bulionem wlewam sok pomidorowy, passatę i pomidory w sosie własnym. Gotuję całość około 10 minut, nastepnie doprawiam do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Na koniec dodaję dowolną ilość zahartowanej śmietany 18%, którą wlewam na wrzącą zupę. Całość posypuję posiekanym koperkiem. Podaję z lanymi kluskami, ugotowanymi osobno.
Składniki na lane kluski:
- 2 jajka
- 4 - 6 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
Jajka rozbijamy do miseczki. Dodajemy mąkę. Mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej masy. Jeśli masa będzie za gęsta dolewamy troszeczkę wody i mieszamy ponownie.
Masę wlewamy cienkim strumieniem na wrzącą, lekko osoloną wodę (ja tak praktykuję) lub bezposrednio na gorącą zupę. Możemy to robić używając kubka z dziubkiem lub mocnego woreczka z odcietym rogiem. Delikatnie mieszamy po chwili, kiedy kluski trochę sie zetną. Gotujemy około 1 min od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na miseczkę.